Ciasto cytrynowe to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem jogurtu, cytrynowego soku i maku. Uwielbiam cytrynowe wypieki z makiem. Są wilgotne, mocno aromatyczne i po prostu przesmaczne! Mam słabość do ucieranego ciasta. Zazwyczaj piekę je w podłużnej foremce lub foremce z kominkiem. Będzie to wtedy popularna babka cytrynowa.
Ciasto cytrynowe jogurtowe zawiera nieco mniej masła ale dodałam tłustego jogurtu. Ciasto zyskało jeszcze bardziej na wilgotności. Upiekłam jej kilka dni temu i wciąż jest mocno wilgotne.
Ciasto cytrynowo jogurtowe
Foremka z kominkiem o pojemności 1,2l
Składniki:
225 g pszennej mąki
2 łyżki maku + 1½ łyżeczki do posypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
250 g cukru
3 jajka
150 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g masła
Cytrynowy lukier
2 łyżki soku z cytryny
50 g cukru pudru
Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po jednym jajku, krótko miksując. Na koniec wlej sok z cytryny oraz dodaj jogurt i zmiksuj jeszcze raz. W misce przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z makiem. Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto przełóż na paterę.
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i polej nim ciasto. Wierzch posyp makiem.
13 komentarzy
Wygląda wspianale! Tak delikatnie i puszyście :)
Nie powiem, udała się!
cudownie lekko wygląda
Takie wypieki są najlepsze!
Wygląda obłędnie! Też jestem ogromnym fanem cytrynowych wypieków. Kojarzą mi się z babcinym domem i właśnie z wypiekaniem babki :)
Polecam przepis!
Piękne zdjęcie. Super propozycja.
Dziękuję!
Z makiem naprawdę musiało super smakować :)
O tak!
Widać, że jest bardzo puszysta, a połączenie z cytryną nadało delikatności i cudownego smaku :)
Moja rodzina uwielbia takie prost ciasta. Bez mas i margaryny. Pozdrawiam ; )
Najlepsze!