Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Szybkie miodowe ciasteczka

Ciasteczka mają to do siebie, że bardzo szybko się je przygotowuje. Są smaczne i bardzo miękkie. Nie inaczej jest i tym razem. Mamy to zestaw najlepszych składników, który znajdziemy w każdym sklepie. Nie wątpliwą zaletą szybkich miodowych ciasteczek jest dodatek wspomnianego miodu. Wzbogaca on smak ciastek. Dodatkowo wpływa na konsystencję samego wypieku. Dzięki dodatkowi miodu mamy pyszne i bardzo wilgotne ciastka doskonałe do herbaty. Takie szybkie miodowe ciasteczka to również bogactwo aromatów. W moim przypadku moje ciasteczka pachną miodem lipowym, o którym niedługo napiszę oddzielną notkę. Wracając jednak do szybkich miodowych ciasteczek jest to doskonały przepis na wszelkie wyprawy, wycieczki czy sytuacje, gdy nie mamy dużo czasu, a goście czekają za ścianą. Polecam!
Składniki:
250 g maki pszennej
100 g miodu lipowego
100 g masła
6 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 jajka
Miękkie masło ucieramy z miodem. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas ucieramy. Do puszystej masy dodajemy mąkę oraz proszek. Miksujemy. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia układamy małe porcje ciasta w niewielkiej odległości od siebie(pamiętajmy ciasteczka urosną). Pieczemy tak około 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
ciasteczka, ciastka, miód
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj