Żeberka w miodzie i ketchupie to pyszne pieczone żeberka w marynacie słodko-pikantnej. Przepis na żeberka w miodzie jest bardzo prosty, więc na pewno udadzą się one każdemu.
Żeberka w miodzie pieczone w piekarniku są soczyste i wręcz rozpływają się w ustach. Mięsko ładnie odchodzi od kości, więc nawet Ci, co nie lubią ‘skubać’, to powinni być zadowoleni.
Żeberka w miodzie z piekarnika to mój drugi ulubiony pomysł na ten rodzaj mięsa tuż po żeberkach duszonych w sosie własnym.
Żeberka mogą być pieczone pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.
Żeberka w miodzie i ketchupie – Składniki:
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych (najlepiej żeberka-paski i dość mięsiste)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 14 czubatych łyżek pikantnego ketchupu – ok. 280 g
- 4 czubate łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 duża cebule – ok. 270 g
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie:
- Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po 2 kostki na 1 kawałek). Oprószyć z obu stron pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć żeberka z obu stron na rumiano, ściągnąć z patelni.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni na której wcześniej smażyły się żeberka.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Ketchup wymieszać wraz z miodem, sosem sojowym, czosnkiem i szczyptą ostrej papryki.
- Żeberka wrzucić do pojemnika, dodać zeszkloną cebulę wraz z resztą oleju z patelni. Dodać marynatę z ketchupu pikantnego, sosu sojowego, miodu, czosnku i ostrej papryki, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na około 2 godziny, by mięso się zamarynowało.
- Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego (lub do rękawa do pieczenia), przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 60 minut pod przykryciem (lub w rękawie do pieczenia), a następnie przez około 30-40 minut bez przykrycia (lub z rozerwanym rękawem) aż nadmiar sosu nieco odparuje a żeberka się lekko przyrumienią. W zależności od żeberek czasami czas pieczenia należy wydłużyć o parę minut – mięsko jest odpowiednie, gdy jest delikatne, kruche i łatwo oddziela się od kości. Smacznego!
Czy można by zastąpić czymś miód?
Czy po prostu go pominąć?
Uwielbiam tak przygotowane żeberka, bardzo często robię je w wolnowarze.
Właśnie je robię. Sos jest bardzo dobry. Zobaczymy jak będzie wszystko smakowało po upieczeniu
Właśnie je robię.
Sos wyszedł bardzo smaczny.
Zobaczymy co dalej
Znakomity przepis. Żeberka najlepsze :)
Ale apetyczne, zjadłabym