ciasto łabędzi puch z wiórkami kokosowymi
Słodkości

Ciasto Łabędzi puch

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 35 minut | Czas gotowania/pieczenia : 40 minut | Porcje : 30 kawałków

Łabędzi puch to ciasto znane już przez nasze babcie. Do jego wykonania używa się m.in. czerstwego pieczywa, co dla niektórych może być sporym zaskoczeniem :)

Łabędzi puch należy do słodko-kwaśnych ciast. Słoki krem równoważony jest przez kwaskowaty posmak czarnej porzeczki. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to czarną porzeczkę możecie zastąpić dżemem jagodowym lub borówkowym.

Jak dla mnie ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki nieco się już przegryzą.


Ciasto Łabędzi puch – Składniki:

Łabędzi puch – składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100 g
  • 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnio-czubate łyżki) – ok. 45 g
  • szczypta soli

Łabędzi puch – składniki na krem:

  • 750 ml mleka (czyli 3 szklanki mleka)
  • 1/2 szklanki cukru – ok. 110 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
  • 2 bułki kajzerki, czerstwe
  • 110 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Łabędzi puch – składniki na kokosową posypkę:

  • 1 czubata łyżka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 90 g wiórków kokosowych

Łabędzi puch – Składniki na poncz:

  • pół szklanki ciepłej wody – ok. 120 ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny – ok. pół średniej cytryny

Łabędzi puch – dodatkowe składniki:

  • ok. 400 g dżemu porzeczkowego, wiśniowego, malinowego, jagodowego lub borówkowego

* szklanka o pojemności 250 ml.

 
ciasto łabędzi puch z dżemem porzeczkowym

Przepis na ciasto Łabędzi puch:

  1. Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i przesiać przez sitko. Zwolnić obroty miksera do najniższych, a najlepiej to wyłączyć mikser i dodawać stopniowo przesiane mąki, mieszając całość łyżką tylko do czasu połączenia się składników. Więcej wskazówek jak upiec idealny biszkopt znajdziecie w tym wpisie: Biszkopt rzucany. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm (mierząc po dnie blaszki) wyłożyć papierem do pieczenia (ale tylko na dnie blaszki, boków nie należy niczym wykładać ani smarować). Wylać do blaszki ciasto. Piec w temperaturze 170 st. C około 20-30 minut (do czasu tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 50 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić boki biszkoptu nożykiem, odpiąć formę i ułożyć biszkopt do góry nogami, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt dzielimy na dwa blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  1. Przygotować krem: Czerstwe bułki zalać mlekiem, a następnie rozgnieść dokładnie widelcem, dodać wiórki i wymieszać. Pozostałą szklankę mleka (czyli 250 ml) zagotować wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać masę z bułek i gotować całość na małym ogniu przez ok. 7-8 minut aż masa zgęstnieje i będzie ‘bąbelkować’ przez około minutę. Ugotowana masa musi być bardzo gęsta. Odstawić do do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować ze szczyptą soli na puszysty, jasny puch. Masę budyniową (tę z bułki) zmiksować mikserem, by nieco rozbić budyń. Następnie dodawać po łyżce ostudzonej masy budyniowej do utartego masła i miksować do połączenia się składników.
  2. Przygotować poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do ostudzenia.
  3. Przygotować posypkę: na patelni roztopić masło, dodać cukier i poczekać aż trochę się rozpuści. Kolejno dodać wiórki kokosowe i lekko je zarumienić. Wyłączyć palnik, zestawić patelnię i pozostawić posypkę do ostudzenia.
  4. Składanie ciasta: Jeden blat biszkoptu ułożyć na dnie blaszki, nasączyć częścią ponczu,  a następnie posmarować dokładnie dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć ok. 2/3 kremu i przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem. Nałożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch ciasta oprószyć posypką kokosową. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!


ciasto łabędzi puch na biszkopcie
ciasto łabędzi puch z kremem i bułka kajzerką

4.7 / 5 ( 23 głosów )

5 thoughts on “Ciasto Łabędzi puch”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here