Chlebek bananowy

Drukuj
08.02.2019   Magda

Wielokrotnie mi się zdarza próbować gdzieś ciasta, czy to kawiarnia, cukiernia lub u znajomych, a potem wracać do domu i spróbować upiec go samej, bez przepisu, w oparciu o smak, który próbowałam i bazując na moim doświadczeniu z pieczeniem. Moje umiejętności i intuicja nigdy mnie nie zawiodły i wypieki tak wykonane zawsze przerastały moje oczekiwania. To ciasto dosłownie przerosło moje oczekiwania- było tak udane, że aż wyrosło i wyszło z foremki, a do tego było niesamowicie puszyste i delikatne. 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 3 łyżki cukru białego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki i odrobina do obsypania formy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • odrobina masła do wysmarowania formy

 

Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

3  dojrzałe banany obieramy, dzielimy na mniejsze części i rozdrabniamy dokładnie widelcem.

 

Do miski wybijamy jajka, dodajemy do nich cukier biały oraz 3 łyżki cukru brązowego i ubijamy mikserem na jasny, puszysty krem. Nie przestając miksować, dodajemy do jajek olej oraz rozdrobnione banany – miksujemy tylko do połączenia składników.

 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do mokrych składników dodajemy w 3 porcjach składniki suche i ucieramy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch.

 

Pozostałego banana obieramy i przecinamy wzdłuż. Przeciętego banana układamy na wierzchu ciasta i posypujemy całość równomiernie pozostawioną łyżką brązowego cukru.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-55 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy do całkowitego ostygnięcia.

 



1 thought on “Chlebek bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.