Gdy tydzień zaczyna się intensywnie i pędzi jak szalony, ciężko znaleźć chwilę na przygotowanie pełnowartościowego, ciepłego posiłku. W takich sytuacjach często sięgam po mieszanki Multigrano. Są skomponowane w taki sposób, że najzwyczajniej w świecie nam smakują, a ich przygotowanie jest ekspresowe. Podczas gotowania przyrządzam resztę dodatków i gotowy obiad mam w 15 minut.
Multigrano Express Lunch Mix ziaren z płatkami z fasoli borlotti podałam z podsmażonym na oliwie chrupiącym groszkiem cukrowym, jajkiem w koszulce i serem feta.
- 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z topinamburem
- 150 g groszku cukrowego
- łyżeczka oliwy
- 50 g sera feta
- natka pietruszki
- pieprz
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki octu jabłkowego
Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie groszek podsmażamy na oliwie przez około minutę.
Wodę na jajka gotujemy w głębokim rondelku.
Solimy ją i dodajemy ocet.
Mieszamy ją, żeby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko.
Ogień zmniejszamy tak, aby woda tylko delikatnie wrzała i każde jajko gotujemy osobno przez 2,5 minuty.
Odsączoną mieszankę Multigrano Express Lunch przekładamy na talerze.
Podajemy z groszkiem cukrowym, jajkiem doprawionym pieprzem.
Posypujemy pokruszonym serem feta.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy