Tym razem pokażemy Wam rozwiązanie dosyć banalne, na
wykorzystanie „resztek” obiadu. Zostało nam kilka kotletów mielonych, pokrojone
ogórki, więc nie zawahaliśmy się ich użyć.
Składniki
- 2 niepełne szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 4 mielone kotlety
- 2 ogórki konserwowe
- 1 pomidor
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Ciasto na pizzę:
W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy ,
dodajemy drożdże oraz pozostałą wodę, oliwę i szczyptę soli. Pozostawiamy na 30
min w ciepłym miejscu i rozwałkowujemy do wielkości blaszki do pieczenia lub
kamienia.
Kotlety kroimy na kawałki.
Pomidory kroimy na „półplasterki”.
Ogórki kroimy na plasterki.
Jajko kroimy na plasterki.
Majonez i śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem,
smarujemy wierzch pizzy.
Na wierzch układamy kotlety, ogórki i pomidory. Zapiekamy w 200°C przez 15 min, następnie
wyjmujemy posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 min.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz