sobota, 9 lutego 2019

Pizza No Waste


Tym razem pokażemy Wam rozwiązanie dosyć banalne, na wykorzystanie „resztek” obiadu. Zostało nam kilka kotletów mielonych, pokrojone ogórki, więc nie zawahaliśmy się ich użyć.













Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 4 mielone kotlety
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pomidor
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanego koperku

    Przygotowanie


    1. Ciasto na pizzę:
      W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy , dodajemy drożdże oraz pozostałą wodę, oliwę i szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu i rozwałkowujemy do wielkości blaszki do pieczenia lub kamienia.

      Kotlety kroimy na kawałki.
      Pomidory kroimy na „półplasterki”.
      Ogórki kroimy na plasterki.
      Jajko kroimy na plasterki.
      Majonez i śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, smarujemy wierzch pizzy.
      Na wierzch układamy kotlety, ogórki i pomidory. Zapiekamy w 200°C przez 15 min, następnie wyjmujemy posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz