sobota, 9 lutego 2019

Mięsny przysmak

To pyszne mięsko miałam okazję jeść w Krakowie i bardzo mi smakowało. Długo zbierałam się,żeby je zrobić w domu-trochę mi zeszło,ale nareszcie domownicy zasmakowali tego specjału. Mięso nie jest trudne w przygotowaniu,jest raczej szybkie i pyszne oczywiście.

SKŁADNIKI:

  • 2 rozbite plastry karkówki
  • 2 bitki z piersi kurczaka
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • kilka plastrów wędzonej kiełbasy
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oleju
  • cebula

WYKONANIE:

  • rozbite mięso posypać ulubionymi przyprawami i ziołami:sól,pieprz,papryka, dodatkowo kurczaka posypać oregano.a karkówkę majerankiem-odłożyć na godz.,
  • rozgrzać masło klarowane i olej, położyć karkówkę, piec z każdej strony do zrumienienia, następnie dodać półkrążki cebuli i dusić do miękkości, mięso i cebulę wyjąć i odłożyć,
  • na tym samym tłuszczu smażymy kurczaka z każdej strony około 5 min.(to zależy od grubości mięsa), odkładamy, 
  • smażymy ostatnie elementy kiełbasę i boczek na złoty kolor, wkładamy karkówkę,kurczaka i cebulę,smażymy razem 2-3 min.,
  • składamy (jak na zdjęciu) porcję mięsa:karkówka,kurczak,boczek,kiełbasa, 
  • posypujemy zeszkloną cebulą i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz