Mielone faszerowane szpinakiem

Ciekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem. Dodatek surowego ziemniaka powoduje, że są ścisł, ładnie się formują i smakują doskonale.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • średniej wielkości ziemniak starty na miałko
  • żółtko
  • posiekana biała część pora
  • łyżka sera żółtego
  • kawałek czerwonej,posiekanej papryki
  • sólo,pieprz
  • bułka tarta
  • 3-4 ząbki czosnku,posiekany
  • 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka masła

Starty ziemniak odcisnąć, dodać do mięsa. Dołożyć żółtko,por,sól i pieprz do smaku,dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

Rozgrzać łyżkę masła,włożyć czosnek, zeszklić. Dołożyć rozmrożony szpinak,paprykę,ser, dodać sól i pieprz według uznania, podsmażyć około 5-7 minut.

Przygotować na talerzu bułkę tartą. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe placki,na środek nakładamy łyżkę farszu. Brzegi bierzemy do góry i sklejamy. Formujemy  kotlet, obtaczamy dokładnie w bułce odkładamy na deskę.

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni, układamy kotlety i smażymy.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *