Cookies

6 lut 2019

Szybkie ciasto na samych białkach


Szybkie ciasto na samych białkach to przepis z serii,, Gdy zostaną ci...“ I tutaj wpisać dowolnie: białka, żółtka, ziemniaki. Bardzo chętnie czytam takie porady, bo nie lubię niczego wyrzucać, a już w szczególności produktów spożywczych. A podczas pieczenia często zdarza się, że coś nam zostaje i nie wiadomo jak to wykorzystać. Ostatnio piekłam pyszne babeczki z nadzieniem z czterech żółtek. I co zrobić z białkami? Można zamrozić. Jasne, robię tak już od grudnia i mam spory pojemnik w zarażarce. Powoli trzeba je jakoś wykorzystać. Co można zrobić? Bezy, ciastka beziki, kokosanki, omlet, jabłka pod pierzynką i oczywiście ciasto na samych białkach. Bardzo mięciutkie, delikatne. Nie czuć, że w cieście czegoś brakuje. A co najważniejsze, jest tak szybko gotowe i smaczne. Nie za słodkie, takie lekkie ciasto można jeść nawet na śniadanie.
Jeżeli w ferworze gotowania i pieczenia wrzucacie wszystkie białka do jednego pojemnika, bo,, jakoś się wykorzysta“, a potem wyjmujecie ten pojemnik i jak ja smętnie kiwacie głową: to ile ich było?
Jest rada. Białka można zważyć. I tak świeże jajka:

S- czyli małe jajka o wadze poniżej 53 g mają 35 g białka
M- średnie jajka 53 do 62 g=> 35-40 g białka
L- duże jajka między 63 do 72 g => 40-48 g białka
XL- bardzo duże jajka powyżej 73 g=> ponad 50 g białka

Wystarczy więc białka rozmrozić i zważyć. Ogólnie można przyjąć 35 gramów na jedno białko. Ubite białko to 150 ml.

Szybkie ciasto na samych białkach:

Składniki:

125 g masła
7 białek
szczypta soli
200 g cukru
2 paczuszki cukru waniliowego( najlepiej wziąć z prawdziwą wanilią)
szczypta proszku do pieczenia
100 g mąki
100 g siekanych orzechów lub migdałów
odrobinę aromatu migdałowego

Wykonanie:
1. Masło rozpuścić w garnuszku, chwilę ostudzić. Mikserem na najwyższych obrotach ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do białek ciągle mieszając.
2. Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i siekanymi orzechami i dodać do ubitych białek. Dodać aromat migdałowy. Na koniec wlać strużką przestudzone masło.
3. Ciasto przełożyć do keksowki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 Minut. Po wyjęciu ostudzić okolo 10 minut i wyjąć z foremki. Można zrobić polewę czekoladową, lub polać ciasto lukrem. Smacznego!




Miłego dnia,
Edyta


6 komentarzy:

  1. Super przepis białka zawsze zostają pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kochana, a ciasto jest naprawde smaczne, polecam :-)

      Usuń
  2. Super na podbicie białka! Dla osób trenujących, takie ciasta to mega radocha przy ciągłej diecie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, przydaloby sie zaczac z treningami, to nie byloby problemu z bialkiem :-)

      Usuń
  3. Super przepis,dziękuję:-)
    Orzeszków i migdałów nie miałam.
    Dałam dwie łyżki domowego dżemu ( truskawka) Ciasto nabrało ładnego pudrowego różu.
    Ciekawa jestem smaku:-)
    Zostały 30 min do końca pieczenia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysl z dzemem, nie wpadlabym na to chyba :) Bardzo jestem ciekawa jak wyszlo i czy smakowalo :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń