Risotto Z Dynią I Pokrzywą

by - 2/05/2019 12:02:00 AM

Jesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać.
Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;)
Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^

















Składniki na 2 osoby:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona)
  • 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne)
  • około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • 1/2 kieliszka wina wytrawnego
  • 1/2 główki cebuli
  • około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy (użyłam pasteryzowanej) <--klik
  • 1 łyżka masła
  • kurkuma (ilość zależna od waszych upodobań smakowych)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki domowego warzywka
  • oliwa do smażenia (może być smakowa)
  • starty parmezan 
1.  Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę ewentualnie wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także dynię (ja dodaje mrożoną dynię którą upiekłam, pokroiłam w kostkę i zamroziłam) i kurkumę
2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje pokrzywę i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę  aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem. Smacznego !!!







Ps. jeśli użyjecie świeżych liści pokrzywy to najpierw należy je umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Następnie posiekać drobno lub zblendować.




Podobne Posty

8 comments

  1. Lubię pokrzywę to i to danie by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam pokrzywy, tymbardziej w takim połączeniu, ale chętnie spróbuję takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrzywa jest prawie nie wyczuwalna, ale za to witaminki i cenne składniki są wraz z nią w daniu :)

      Usuń
  3. My niestety niedawno zużyłyśmy ostatni woreczek z musem dyniowym :( Warto robić takie zapasy. Risotto musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia się rozpadła i risotto stało się jeszcze bardziej syte ale chyba i smaczniejsze bo dynia zmieszała się z innymi smakami :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych