Papardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami

Kolejne świetne danie z książki Y.Ottolenghi "Prosto". Sos robi się szybko, a jest naprawdę pyszny. Ilość dodanej harissy to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od naszych upodobań a także od ostrości harissy, a bywają różne. Tak więc warto dodawać niedużą ilość i sprawdzać czy sos już jest wystarczająco ostry. W przepisie oryginalnym użyte były pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, ale poza sezonem zdecydowanie lepiej skorzystać z przecieru lub pomidorów z puszki. Makaron idealny na chłodne dni ;) Polecam!


składniki ( na 2 porcje)
2 łyżki oliwy
400 g - passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 
ok 170 g cebuli ( jedna duża) pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżeczki harissy ( lub do smaku)
55 g czarnych oliwek kalamata, bez pestek, podzielonych na połówki
20 g kaparów
15 g natki pietruszki grubo posiekanej
200 ml wody

500 g makaronu pappardelle  ( lub inne szeokie wstążki)
120 g jogurtu greckiego

sól



przygotowanie
W dużym rondlu ( z pokrywką ) rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, smażyć ok 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i się zrumieni.  
Dodać pomidory lub passatę, oliwki, kapary, 1/2 łyżeczki soli i harissę. Smażyć ok 3-4 minut, a następnie dodać 200 ml wody, wymieszać, zagotować, przykryć rondel i gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok 5 minut aby sos lekko zgęstniał. Jeżeli trzeba, doprawić sos solą, ew, harissą. Dodać połowę pietruszki. Odstawić. 
 Makaron ugotować al'dente - zgodnie z instrukcją. Na wszelki wypadek odlać ok szklanki wody z gotowania, odstawić, a makaron przecedzić.
 Do pustego garnka włożyć makaron, dodać sos pomidorowy (jeżeli sos wyda nam się za gęsty, dolać część wody z gotowania makaronu).  Podgrzewać przez ok 3 minuty, mieszając, tak aby sos dobrze rozprowadzić. Rozłożyć na talerzach, na każdej porcji położyć łyżkę jogurtu, posypać resztą natki i podawać. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary