Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kokosowy blok

Blok czekoladowy nie od dziś cieszy się ogromną popularnością. Jest to również doskonały pomysł na osłodzenie sobie karnawału. Przepis na klasyczny blok czekoladowy można za każdym razem przerabiać i modyfikować.
Dziś mam właśnie dla was taką małą modyfikacje. Kokosowy blok to moja kolejna wariacja na temat bloku czekoladowego. Znajdziemy w nim nie tylko białą czekoladę, ale również dodatek mleczka kokosowego nadaje temu deserowi wyjątkowości. Jest szybki i smaczny. W kokosowym bloku dominującą rolę odgrywa oczywiście kokos. Nie zaburza jednak smaku pozostałych komponentów . Jest delikatny i łagodny. 
Kokosowy blok to przepis wyjątkowy. Skierowany nie tylko do fanów wiórków kokosowych, ale również do wszystkich tych którzy uwielbiają proste desery. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g czekolady białej
150 ml mleczka kokosowego
150 g masła
150 g bakali(wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki)
100 g herbatników
Herbatniki kruszymy. Orzechy mielimy. Masło wraz z mlekiem kokosowym gotujemy do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy drobno pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. Ciepłą masę umieszczamy w głębokiej misce dodajemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Dodajemy mleko w proszku . Mieszamy. Gotową masę umieszczamy w jednorazowej formie do pieczenia pokrytej folią. Chłodzimy około trzech godzin. Dowolnie dekorujemy.
kokos, blok czekoladowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj