Zdrowa "nutella" z awokado i daktylem

Przepis zrodził się już dosyć dawno, gdy miałam nieodpartą chęć na coś słodkiego, a zarazem chciałam zjeść coś zdrowego. Dlatego tłuszczem jest zdrowe awokado, a słodzikiem suszone daktyle. 
Ten słodki deser do podjadania w pierwotnym przepisie zawiera kakao (2 łyżki), ale z racji tego, że jestem mamą karmiącą nie bardzo mogłam ten składnik dodać. Jednak bardzo zachęcam do jego użycia, bo według mnie wtedy zarówno smakiem jak i kolorem oraz konsystencją przypomina nutellę. Dlatego można śmiało oszukać dzieci i dać im zdrowszą wersję tego masła.


Składniki:
1 miękkie awokado
opakowanie suszonych daktyli (150g)
opcjonalnie 2 łyżki ciemnego kakao


Daktyle wsypujemy do miseczki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 5 minut. Kolejno przesączamy na sitku i studzimy owoce. 
Do daktyli dodajemy obrane awokado. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. 
Tak otrzymujemy gotowy do zjedzenia krem.

Smacznego!


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Komentarze

Popularne posty