topione rogaliki z makiem

3733

składniki na ok. 36 szt.:
500 g mąki
40 g drożdży
120 ml letniego mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
200 g masła
1 szczypta soli
dodatkowo:
ok. 32 łyżeczki masy makowej

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól oraz wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do dużego woreczka spożywczego, zawiązujemy. Wkładamy do dużego naczynia z lodowatą wodą i pozostawiamy, aż ciasto podrośnie i wypłynie na powierzchnię. Ciasto wyciągamy z woreczka, przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here