karpatka tradycyjna

4691

składniki na ciasto parzone:
150 g mąki
125 g masła
250 ml wody
5 jajek
1 szczypta soli

wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć je w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, dzielimy ciasto na dwie, równe części. Pierwsze przekładamy ciasto na blaszkę (ok. 22×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się „góry i doliny” ? Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Z drugim postępujemy tak samo.

składniki na krem:
750 ml mleka
150-180 g cukru
2 żółtka
4 kopiate łyżki mąki krupczatki
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
250 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową, ziemniaczaną oraz cukier z wanilią. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na jeden blat i przykrywamy drugim. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here