KOMPOT Z JABŁEK: przepis
/
0
Pyszny domowy kompot z jabłek. |
Przepis na prawdziwy, babciny kompot z jabłek.
Prosty przepis na smaczny kompot z jabłek. Kompot doprawiony skórką i sokiem z cytryny. Kompot z jabłek najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Po kilku godzinach w lodówce nabierze pięknego słomkowego koloru, a smak kompotu jabłkowego będzie jeszcze lepszy.
Kompot z jabłek idealnie sprawdzi się zimową porą. Do kompotu z jabłek można dodać kilka goździków, imbir i cynamon, następnie podgrzać - zadziała rozgrzewająco.
Jak zrobić domowy kompot z jabłek?
Oto wypróbowany, prosty przepis na kompot, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Składniki na kompot z jabłek:
- 650g jabłek
- 150-200 g cukru*
- 1,5 litra wody stołowej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (najl. ekologicznej)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przepis na kompot z jabłek - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Jabłka obrać, umyć, przeciąć na pół, większe na ćwiartki. Następnie wydrążyć gniazda nasienne i przetrzymać jabłka w lekko zakwaszonej wodzie, aby nie ściemniały.
- Cukier zalać gorącą wodą, dodać skórkę z cytryny i zagotować.
- Na gotujący się syrop wkładać jabłka, nie za wiele, tyle by mieściły się na powierzchni syropu i gotować do miękkości na małym ogniu, obracając połówki jabłek w czasie gotowania. Nie rozgotować.
- Gotowe jabłka porcjować do mniejszych kompotierek lub przekładać do większego dzbanka na kompot.
- Jabłka zalać gorącym syropem, w którym się gotowały i odstawić do wychłodzenia.
Przed podaniem do dzbanka z kompotem włożyć 1-2 plasterki cytryny. Po pewnym czasie kompot jabłkowy nabierze ładnego, słomkowego koloru.
*ilość cukru jaką dodacie, zależy od tego czy lubicie mniej lub bardziej słodko. Jeżeli okaże się, że kompot jabłkowy jest zbyt słodki, można go rozcieńczyć przegotowaną wodą. Dosłodzić zawsze można.
Smacznego :)
Najlepszy kompot z jabłek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz