Menu rozwijane dostarczyły profilki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą




Składniki :
- 10-15 ziemniaków
- ok 500-700g kiełbasy
- 2 duże cebule
- kilka korniszonów
- 250g śmietany 12%
- 2 jajka
- 400g żółtego sera (u mnie edamski)
- olej
- masło i bułka tarta do formy
- przyprawy: sól, oregano, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać,pokroić w grube plastry. Kiełbasę,cebulę i ogórki korniszone pokroić w plastry. Kiełbasę i cebulę podsmażyć. Śmietanę połączyć z jajkami i odrobiną wody. Sos doprawić gałką, oregano i czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką. Układać warstwowo po kolei ziemniaki,cebulę, kiełbasę, korniszony, sos, ser żołty. Ostatnią warstwą muszą być ziemniaki polane sosem i obsypane serem.
Piec około 30minut w 200st bez przykrycia.

Komentarze