sobota, 2 lutego 2019

Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem

Mróz wciąż trzyma.
Czasem mocniej, czasem słabiej, jak dziś.
I kiedy czasem na chwilę w dzień zrobi się cieplej i wierzchnia warstwa zimowego pokrycia zacznie tracić swoją zwartą konsystencję, mozolnie wilgotnieć żeby za chwilę znów powrócić do pierwotnego stanu stałego, wtedy nawet dzikie ścieżki zamieniają się w ślizgawki.
Na spacerach w takich warunkach można się nauczyć z wielką gracją łapać każdą gałąź, żeby tylko utrzymać jakąkolwiek pozycję zbliżoną do pionu i nie połamać doszczętnie wszystkich kończyn albo nauczyć się powabnie chybotać na śliskich nierównościach, udając, że ta figura to tak specjalnie w ramach ćwiczeń na powietrzu :)
Można też śliskim chodnikiem doszusować do sklepu po ładne filety białej ryby, puszkę mleka kokosowego i pomidorów i po lodowym powrocie upichcić szybkie, przepyszne curry.
Rozgrzewa, aromatyzuje otoczenie gamą ciepłych przypraw i rozluźnia spięte mięśnie po wymagających trasach skutych lodem.
Do tego puszysty ryż przesiąknięty przytulnym zapachem cynamonu i rzut świeżej natki pietruszki :)
Kremowy sos otulający miękkie i wciąż jędrne kawałki ryby, słodkie pomidory i ryż z cynamonową nutą to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o szybkość, prostotę, smak i moc przyjemnego rozgrzewania!








































Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem
Potrzebujesz:
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki curry w proszku
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • puszka pomidorów
  • puszka mleczka kokosowego
  • 400g białej ryby (najlepiej filetów)
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Cynamonowy ryż:
  • Podczas gotowania ryżu dodaj do garnka laskę cynamonu (ilość ryżu dowolna).
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, czosnek i obrany imbir pokrój w drobną kosteczkę - podsmaż na oleju na dużej patelni.
2. Do cebuli dodaj przyprawy i smaż 30sek.
3. Na patelnię wlej pomidory z puszki i 1/4 puszki wody - wymieszaj.
4. Rybę pokrój na mniejsze kawałki.
5. Na patelnię wlej mleko kokosowe, wymieszaj.
6. Na wierzchu sosu ułóż kawałki ryby, przykryj pokrywką i duś 5-7min. aż ryba będzie miękka.
7. Curry dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
8. Podawaj gorące z cynamonowym ryżem.

Smacznego!




























Fish & tomatoes curry with cinnamon rice
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 3 cloves of garlic
  • 3cm fresh ginger root
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 1 teaspoon of coriander seeds
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon of sweet ground pepper
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 3/4 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon of cayenne pepper
  • can of tomatoes
  • can of coconut milk
  • 400g white fish (preferably fillets)
  • salt, pepper and lemon juice to taste
Cinnamon rice:
  • While cooking rice, add a cinnamon stick to the pot (no amount of rice).
Method:
1. Dice onions, garlic and peeled ginger, finely - fry in oil on a large pan.
2. Add spices to the onions and cook for 30s.
3. Pour canned tomatoes in and 1/4 can of water into the pan - mix.
4. Cut fish into smaller pieces.
5. Add coconut milk into the pan, mix.
6. Put the pieces of fish on top of the sauce, cover with a lid and cook 5-7min. until the fish is soft.
7. Season curry to taste with salt, pepper and lemon juice.
8. Serve hot with cinnamon rice.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...