Pierogi ruskie

Tradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne.

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto (na około 50 pierogów):

750 g mąki
3 łyżki oleju
około 450 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

0,5 kg obranych ziemniaków
250 g półtłustego sera białego
1 duża cebula
olej do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz

Okrasa:

olej
2 cebule
200 g boczku surowego, wędzonego
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do  zeszklenia.
  • Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników.
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat posypujemy mąką i kolejne partie ciasta  rozwałkowujemy.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga, dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
  • Po ulepieniu pierogów musimy przygotować garnek z wodą do ich ugotowania oraz okrasę. W tym czasie pierogi powinny być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to ich obsychaniu.
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Można dodać trochę oleju. Do lekko zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli zachodzi potrzeba, cebulę solimy i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy i podajemy.
  • Smacznego :)

9 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...