Vege Sernik z ziemniaków



Składniki :

- 1.5 kg ziemniaków
- 800 ml mleka kokosowego Real Thai
- sok wyciągnięty z 1 cytryny 
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe użyłam tych -klik-
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru kokosowego nierafinowanego -klik-
- 2 garści rodzynek


Przygotowanie :

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i ugniatamy. Do ziemniaków dodajemy mleko kokosowe oraz zmielony w młynku do kawy cukier kokosowy. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy gładka konsystencję. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy.
Wykladamy na tortownice (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 70 minut. Otwieramy piekarnik i zostawiamy do ostudzenia, po czym wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Polewamy polewa z tego przepisu. (wystarczy 1/2 z składników). Posypujemy kokosem.

Oryginalny przepis: olgasmile

Komentarze

Popularne posty