TORT SERCE BEZ FORMY
lutego 04, 2019
2
BISZKOPT
,
BISZKOPT IDEALNY
,
bita śmietan
,
ciasto
,
Krem budyniowy
,
krem do tortu
,
Tort
,
tort na dzień mamy
,
tort na urodziny
,
tort na walentynki
,
Tort serce
,
TORT SERCE BEZ FORMY
,
tort serce na walentynki
Tort w kształcie serca bez potrzeby kupowania odpowiedniej formy. Wystarczy przygotować zwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak
na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające
się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać
małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie
przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Składniki
500ml
mleka
3 łyżki
mąki pszennej
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3
łyżki cukru
cukier
waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g
masła
Wykonanie
Zagotować szklankę mleka,
pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem
i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie
mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci
folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do
całkowitego wystygnięcia.
Masło
utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na
końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub
alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi
w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
Lub ten krem:
25 dag
masła roślinnego
3 jajka
5 łyżek
cukru
Dowolny
aromat (opcjonalnie barwnik)
W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W
tortownicy układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy np. kawą, wykładamy
1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem,
również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat -
nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia
minimum na dwie godziny.
Schłodzony
tort kroimy w ten sposób
następni dekorujemy pozostałym kremem.
pięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńMniam! Tort pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa już zamówiłam tort I love you na Walentynki. Z pewnością smakuje obłędnie :) Nie mogę się już doczekać 14 lutego!
super blog :)