Wegańskie trufle przyrządzam dosyć często. To super szybki sposób na przygotowanie słodkiej, ale zdrowej przekąski. Tym razem do trzech głównych składników, czyli orzechów, wiórków kokosowych i daktyli, które są świetnym słodzikiem, dodałam także truskawki. W związku z tym, że przygotowując deser, moja córka spędzała czas „na chorobowym” w domu ;) namówiła mnie na polanie trufli czekoladą i zrobienie ich w formie serduszek. Użyłam czekolady rubinowej, która ma naturalnie różowy kolor. Myślę, że całość wyszła tak fajnie, że z powodzeniem może nadawać się na jadalny walentynkowy prezent :)
- 100 g nerkowców
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
- 2 truskawki (użyłam mrożonych)
- 50 g czekolady ruby
Orzechy wraz z wiórkami przekładamy do malaksera i drobno miksujemy.
Dodajemy daktyle bez pestek oraz truskawki i ponownie miksujemy.
Zagniatamy na plastyczną masę i formujemy niewielkie kuleczki (lub za pomocą silikonowej foremki do czekoladek tworzymy inne kształty).
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Zanurzamy w niej trufle.
Odstawiamy do zastygnięci i przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
2 komentarze
Fajne i pyszne trufelki :)
Dziękuję :)