Rogaliki krucho - drożdżowe

Przepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :)

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 12 łyżek mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- ulubiona marmolada
oraz
- 1 białko
- gruby cukier

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło i siekamy całość. Następnie wbijamy jajko, żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut.




Źródło inspiracji: Wypieki Siostry Marii z drobnymi poprawkami.

Komentarze