niedziela, 3 lutego 2019

Kluski śląskie z marchewkowym farszem


Od rana wiedzieliśmy co chcemy zjeść. Kluski śląskie chodziły nam po głowie. Pytani: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;)











Składniki


  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej 
  • 250 g marchewki
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła koziego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

      Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

      Sos:

      Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy.

      Kluski podajemy z sosem.

      U nas kluski były jeszcze podsmażone ;) Polecamy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz