Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Popularne jest również w Polsce,a dziś ciasto jest właśnie Dzień Ciasta Marchewkowego.

Forma o wymiarach 12 x 21 cm
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szkl. startej marchewki
  • 1/2 szkl.drobno posiekanych orzechów/bakalii 
Jajka i cukier zmiksować z olejem.Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, a na końcu marchew i orzechy.Wymieszać i  przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Karnawałowe słodkości

Komentarze