Ciasto rodzynkowo-kardamonowe

Drukuj
02.02.2019   Magda

Na zestawienie smaku rodzynek i kardamonu natrafiłam próbując bezglutenowych ciasteczek w restauracji. Były po prostu obłędne połączenie – cytrusowy aromat kardamonu idealnie pasował do słodkich, intensywnych rodzynek, nadając mu lekkości i świeżości. Tak powstało to ciasto kardamonowe z rozdrobnionymi rodzynkami namoczonymi w herbacie – ich aromat i słodycz jest tym bardziej wyczuwalna w każdym kawałku. Uzależniające, do herbaty idealne, nie poprzestaniecie na jednym kawałku.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 200g rodzynek sułtanek
  • 1 saszetka zwykłej herbaty
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki cukru białego
  • 100g masła i odrobina do wysmarowania formy
  • 2 szklanki mąki i odrobina do obsypania formy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

 

Zanim przystąpimy do robienia ciasta, na kilka godzin przed należy namoczyć rodzynki w mocnym naparze z herbaty – zalewamy rodzynki taką ilością herbaty, aby zakrywały całość owoców. Odkładamy na kilka godzin, aż herbata i rodzynki ostygną. Ostudzone, odcedzamy na sicie, przekładamy do naczynia i blendujemy na jednolitą masę.

 

Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odkładamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie formę do pieczenia natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką. Nastawiamy piekarnik na 180°. 

 

Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na jasny, puszysty krem. Nie przestając miksować dodajemy cienkim strumykiem masło oraz porcjami dodajemy rozdrobnione rodzynki. 

 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kardamon.  Miksując na małych obrotach, dodajemy porcjami mąkę do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników.

 

Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wystawiamy do całkowitego ostygnięcia – polecam po około 20 minutach, za pomocą rękawicy kuchennej, wyciągnąć ciasto z formy, aby na spodzie ciasto nie zaparowało od ciepła. 

 



2 thoughts on “Ciasto rodzynkowo-kardamonowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.