Chleb orkiszowo-owsiany

2 lutego 2019

Kupując chleb zawsze warto sprawdzić najpierw skład. Dobre, prawdziwe pieczywo "ciemne" czasami bardzo ciężko znaleźć. A jeżeli jakieś przykuje już naszą uwagę to później okazuje się, że mąk pełnoziarnistych jest niewiele, główne miejsce zajmuje czysta pszenica, a ciemny kolor nadaje karmel 😥 Dlatego jestem zwolenniczką pieczenia chleba w domu, chociaż od czasu do czasu. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo delikatny, niezwykle puszysty i niebywale smaczny chleb na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Skład jest czysty, prosty, wolny od zbędnych produktów. Ciasto pięknie wyrasta, nie stwarza najmniejszych problemów podczas pieczenia. Zdecydowanie polecam. 




Składniki:

Przygotowanie:
  1. W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane oraz sól. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże.
  3. Wyrób dokładnie ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody. Następnie pozostaw w misce, przykryj ściereczką/papierowym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.
  4. Kolejno wyrośnięte już ciasto przełóż do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200℃ i piecz przez 15 minut, a następnie przez 30 minut w 180*C. 

Wartości odżywcze dla całego chleba:
energia: 1812 kcal
białko: 70 g
tłuszcze: 14 g
węglowodany: 362 g
błonnik: 21 g

1 komentarz