Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą

Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą












Nasz polski super food w wersji dla mięsożerców 😊

W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. 

Składniki:

3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
200 g sera feta
250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej
2 duże cebule
3-4 cm parmezanu
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego
olej lub smalec

Boczek lub kiełbasę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oleju lub smalcu. Dodać cebulę pokrojoną w półpiórka i udusić ją do zeszklenia. Przestudzić lekko.
Dodać wędlinę z cebulą do kaszy, dodać fetę pokruszoną i starty na tarce parmezan. Doprawić czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli.

Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą

Wyłożyć całość do formy nasmarowanej smalcem, polać śmietaną i zapiec 30 minut w 
temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu.

Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą

Smacznego 😋

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.