czwartek, 31 stycznia 2019

Zupa-krem z groszkiem i brokułem


Zupa-krem z groszkiem i brokułem to pomysł na szybki do przygotowania i sycący obiad. Do poniższego kremu warto dodać podsmażony boczek, który doda lekkiego "charakterku" oraz inny smak. Zupa-krem z groszkiem i brokułem świetnie wygląda na talerzu, ponieważ ma głęboki, jasnozielony kolor. 



Składniki na 4 porcje:
1 l wywaru warzywnego
1 duży brokuł
1 opakowanie mrożonego groszku (450 g)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 łyżki masła
sól
pikantny pieprz wraz z dodatkiem chilli
ewentualnie odrobina śmietany 30%


Szalotkę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Brokuł umyć i odciąć od niego różyczki. Na dno garnka przełożyć masło, roztopić je. Następnie dodać szalotkę oraz czosnek i całość przesmażyć. Gdy szalotka lekko się zeszkli to dodać do niej różyczki brokuła. Całość ze sobą przesmażyć, a gdy brokuł zmieni swój kolor (na mocniejszy) to wlać wywar warzywny. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości brokuła. Mrożony groszek przepłukać ciepłą wodą. Do garnka przesypać groszek i gotować jeszcze 2 minuty. Przygotowaną zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Uwaga: przed zblendowaniem zupy warto odłożyć do dekoracji kilka łyżek groszku. Na suchej patelni roztopić boczek. Gotową zupę posmakować, ewentualnie mocniej doprawić. Przelać do talerzy i udekorować groszkiem, odrobiną śmietany 30% oraz smażonym boczkiem. 

Etapy przygotowania zupy: podsmażanie cebuli, brokuła, gotowanie warzyw (brokuła i groszku)

Wygląd zupy przed i po zblendowaniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz