Udka pieczone w Vegecie.


     Dzisiaj zapraszam na pyszne, soczyste udka z kurczaka pieczone w aromatycznej przyprawie stworzonej na bazie Vegety Natur. Danie proste, nieskomplikowane w przygotowaniu, ale zaskakujące smakiem i aromatem. 



Składniki na udka pieczone w Vegecie:
4 udka z kurczaka (z wolnego wybiegu)
1 pełna łyżeczka Vegety Natur
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta czosnku granulowanego

     Vegetę, paprykę słodką i czosnek mieszamy w miseczce, a następnie nacieramy nią mięso (dobrze jest wetrzeć przyprawę również pod skórkę). Tak przygotowane mięso odkładamy na godzinę w temperaturze pokojowej lub na około 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) grzałka góra dół. Udka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C (lub 200°C bez termoobiegu) i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy w piekarnika i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie udka są gotowe do podania.


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Komentarze

  1. Aj, żeby chociaż tę skóreczkę mi ktoś podał, bo u nas dzisiaj tylko zupa (chociaż pyszna)...

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno nie robilam kurczaka, ale mi ochoty zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  3. A olejem nie musimy smarować ?? 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musimy. W czasie pieczenia można polać wytopionym tłuszczem 😊

      Usuń
    2. Super, dziękuję

      Usuń

Prześlij komentarz