środa, 30 stycznia 2019

Małdrzyki


Szczególnie uwielbiane jako przekąska dla mojej 4 latki. Przepis pochodzi z serii książek Pastelowe Smaki - Zdrowe Desery wyd. Buchmann.

Składniki
  • 50 dag mielonego białego sera
  • 1-1½ szkl. mąki (ilość mąki zależy od rodzaju sera)
  • 3 jaja
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Sposób
Jaja utrzeć z białym serem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do powstałej masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto do momentu, aż będzie można je rozwałkować. 
Ciasto rozwałkować na płat grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki bądź okrągłej foremki do ciastek wykroić placuszki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wystudzone małdrzyki podawać posypane cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz