środa, 30 stycznia 2019

CIASTECZKA OWSIANE BEZ PIECZENIA

Takimi ciasteczkami zajadaliśmy się jak byłam dzieckiem. Zrobiłam i od razu przypomniał mi się ten smak.... Słodkie i pyszne z chrupiącym akcentem. Na dodatek bardzo proste. Chwila w lodówce i możemy zajadać. Polecam :)


SKŁADNIKI NA OK 18 SZTUK:

3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 
3 łyżki kakao (czubate)
125 g masła
8 łyżek mleka
3/4 szklanki cukru (można zredukować do 0,5 szklanki)
cukier waniliowy lub dowolny aromat np. rumowy
ewentualni ulubione bakalie
pokruszone herbatniki do obtoczenia


WYKONANIE:

Masło, cukier, kakao i mleko przekładamy do garnka. Podgrzewamy do momentu aż masa się zagotuje. Odstawiamy i wsypujemy płatki. Mieszamy.
Duży talerz wykładamy folią spożywczą, jeszcze ciepłą masę nabieramy gałką do lodów, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach i układamy na talerz. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz