Szpinakowy makaron z tuńczykiem i wędzonym twarogiem

Domowy makaron w pięknym, zielonym kolorze, a to za sprawą świeżego szpinaku. Jak ktoś nie lubi makaronu ze szpinakiem to polecam makaron szpinakowy. Jego smak nie jest bardzo wyczuwalny, a kolor ma iście wiosenny. Parę dodatków i odpowiednio dobrane przyprawy, sprawiają, że danie świetnie smakuje. 

MAKARON ZE SZPINAKIEM:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
DODATKI:
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek czarnych oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g wędzonego twarogu
  • 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek

Świeże liście szpinaku umieścić w misie miksera i wraz z oliwą zmiksować na jednolite puree. Mąkę wymieszać z solą i gorącą wodą. Dodać zmiksowany szpinak i zagnieść ciasto.  Rozwałkować i pociąć na prostokąty, podsypując mąką. Za pomocą maszynki do makaronów ciasto rozwałkować jeszcze cieniej, a następnie pociąć na paski tagliatelle. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po odsączeniu z wrzątku, przelać makaron na sicie zimną wodą.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Smażąc dodać rozgnieciony czosnek i dołożyć makaron. Dokładnie wymieszać i przyprawić, a kiedy będzie gorący dodać rozdrobniony tuńczyk, oliwki i pomidorki. Nakładać na talerze, rozkruszyć twaróg i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

dav

Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.