Domowy makaron w pięknym, zielonym kolorze, a to za sprawą świeżego szpinaku. Jak ktoś nie lubi makaronu ze szpinakiem to polecam makaron szpinakowy. Jego smak nie jest bardzo wyczuwalny, a kolor ma iście wiosenny. Parę dodatków i odpowiednio dobrane przyprawy, sprawiają, że danie świetnie smakuje.
MAKARON ZE SZPINAKIEM:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
DODATKI:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoiczek czarnych oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 125 g wędzonego twarogu
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Świeże liście szpinaku umieścić w misie miksera i wraz z oliwą zmiksować na jednolite puree. Mąkę wymieszać z solą i gorącą wodą. Dodać zmiksowany szpinak i zagnieść ciasto. Rozwałkować i pociąć na prostokąty, podsypując mąką. Za pomocą maszynki do makaronów ciasto rozwałkować jeszcze cieniej, a następnie pociąć na paski tagliatelle. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po odsączeniu z wrzątku, przelać makaron na sicie zimną wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Smażąc dodać rozgnieciony czosnek i dołożyć makaron. Dokładnie wymieszać i przyprawić, a kiedy będzie gorący dodać rozdrobniony tuńczyk, oliwki i pomidorki. Nakładać na talerze, rozkruszyć twaróg i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura