Szukaj na tym blogu

wtorek, 29 stycznia 2019

Pasztet drobiowy z grzybami

Czytając etykiety pasztetów dostępnych w sklepie, aż włos na głowie się jeży od  ilości tłuszczu i składników chemicznych! Żaden nie zastąpi tego zrobionego w domu. Czyste mięso, wolno gotowane z ulubionymi przyprawami, to jest to co smakuje znakomicie 😊

Składniki: 
-2 kg ćwiartek z kurczaka
-40 g suszonych grzybów
-3 marchewki
-2 pietruszki
-por ( zielona część )
-2 cebule
-4 listki laurowe
-2 ziela angielskie
-1 łyżka  przyprawy warzywnej do potraw NATUR VEGETA
-gałka muszkatołowa w proszku
-2 ząbki czosnku
-jedna namoczona kajzerka
-2 jajka 
-majeranek
-sól, pieprz do smaku

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej godzinę. 
Z mięsa ściągnąć skórę, odrzucić, dokładnie umyć każdą ćwiartkę. Włożyć do wysokiego garnka wraz z oczyszczoną marchewką, pietruszką, porem oraz obranymi cebulami. Zalać zimną wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki 1 cm powyżej. Dodać liście laurowe, ziele angielskie,  obrane ząbki czosnku oraz odcedzone z wody w której się moczyły, grzyby. Doprawić przyprawą warzywną do potraw, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około godziny, aż mięso będzie samo odchodzić od kości. Następnie pozostawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Po czym wyciągamy mięso oraz dwie marchewki i jedną  pietruszkę z wywaru. Mięso dokładnie oddzielamy od kości i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z odciśniętą bułką, marchewką i pietruszką oraz odcedzonymi z wywaru grzybami. Do zmielonej masy dodajemy roztrzepane jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i łyżkę majeranku. Wyrabiamy dokładnie na pulchną masę. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest za rzadka można dodać łyżkę tartej bułki. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia tzw. keksówki o wymiarach 31 - 11- 7 cm,  wysmarować dno i boki tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wylać masę do wysokości 3/4 formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° na 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pasztet podawać w towarzystwie żurawiny, chrzanu, musztardy czy też z ogórkiem kiszonym.
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz