Szukaj na tym blogu

środa, 30 stycznia 2019

Zupa krem z brukselki mrożonej

O tej porze roku mrożonki są niezastąpione. Ich zaletą jest możliwość szybkiego przyrządzenia, co nie jedna gospodyni domowa sobie ceni. Dziś proponuję mrożoną brukselkę w postaci zupy krem 😊


Składniki:
-500 g mrożonej brukselki
-1 duża cebula
-1 łyżka oleju 
-1 łyżeczka masła 
-1 l bulionu
-1 jogurt naturalny
-garść koperku
-pieprz cytrynowy 
-opakowanie drobnych grzanek lub czerstwa bułka 
Na dno garnka w który będzie gotować się zupa wlać olej, rozgrzać.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać masło, chwile jeszcze podsmażyć, dodać brukselkę i zalać dwiema szklankami bulionu wraz z przyprawa warzywną. Gotować pod przykryciem 10-15 minut do miękkości brukselki. Zdjąć garnek z ognia chwilę odczekać, aż temperatura potrawy trochę się obniży. Następnie zmiksować w blenderze wraz z koperkiem. 
Przelać ponownie do garnka i uzupełnić bulionem tak, aby zupa nie była zbyt rzadka. Zupę ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie posiadamy gotowych grzanek to czerstwą bułkę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gotową zupę rozlewamy do miseczek, na wierzch wylewamy łyżkę jogurtu i posypujemy grzankami.
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz