Uwielbiamy celebrować śniadania, chyba głównie dlatego, że zazwyczaj jest to jedyny moment w ciągu dnia, gdy wszyscy jemy o tej samej godzinie. Podczas gdy w weekendy lubimy zaszaleć i przygotować np. pieczone naleśniki, gofry czy fritattę, tak w ciągu tygodnia sprawdzają się szybsze dania. Dlatego najczęściej jemy wtedy owsiankę bez gotowania lub omlet. Ten jest przepyszny, puszysty i sycący. Wystarczy podać go z ulubionymi owocami i gotowe :)
2 porcje:
- 4 jajka
- kopiasta łyżka masła orzechowego dobrej jakości (używam masła 100% orzechów)
- szczypta soli
- odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia patelni
dodatkowo:
- dowolne owoce
- syrop klonowy lub miód
- wiórki kokosowe
Jajka rozdzielamy.
Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę wraz z masłem orzechowym.
Białka z solą ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu.
Podajemy z wiórkami kokosowymi, dowolnymi owocami i syropem klonowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy