CIASTO UCIERANE Z KANDYZOWANĄ ARONIĄ

Ucierane ciasta uwielbiam za ich delikatność i to coś co mają w sobie, urzekają, kuszą, jest na nie tysiące możliwości. Ubóstwiam domowe wypieki, są najlepsze i mimo słodyczy najzdrowsze, bez polepszaczy, utwardzaczy, sztucznych barwników i innych niepotrzebnych. Kilka składników, chwila pracy i mam! Mam i częstuję, bo lubię 😉 – smakować i dzielić się celebrując wspólnie chwile.

Do ciasta można dodać dowolne suszone owoce lub świeże, orzechy lub kakao. Gotowe ciasto polewam domowym lukrem cytrynowym i dekoruję dodatkowo aronią, polewa czekoladowa lub sypany cukier puder też będzie pasował, będzie fantastycznie! 🙂

Zapraszam na pyszne, domowe ciasto ucierane z kandyzowaną aronią HELIO. Wspaniałe do kawy! 😉 Jeśli zamierzam zamrozić kawałki ciasta to nie polewam go lukrem. Będzie idealne na kolejne spotkanie z przyjaciółką lub mamą:) Zapraszam na przepis – ucierane ciasto z kandyzowaną aronią.

Ucierane ciasto z kandyzowaną aronią HELIO

Idealne do popołudniowej kawy i niekończących się rozmów. Umili każdy czas!

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki soku z cytryny

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło lub margarynę ucieram mikserem z cukrem na puszystą masę.

Dodaję do masy powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam dokładnie, dodaję po jednym jajku, miksuję do połączenia. Gdy masa jest gładka dodaję kilka kropel aromatu, dodaję aronię, mieszam delikatnie łyżką.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę w temp. 180 st. C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Piekę programem góra plus dół, bez termoobiegu, ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika.

Po upieczeniu ciasto zostawiam 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyjmuję, studzę.

Lukier: W cukrze pudrze porządnie i kilka minut rozcieram 2,5 łyżki soku z cytryny. Polewam nim gotowe ciasto, dekoruję kandyzowana aronią.

Smacznego 🙂

Ucierane ciasto z kandyzowaną aronią HELIO

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “CIASTO UCIERANE Z KANDYZOWANĄ ARONIĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *