Gulasz wołowy

 

Gulasz wołowy  to apetyczne danie obiadowe , wymagające nie co więcej pracy ale wysiłek się opłaca. Bardzo smaczne,syte z pewnością naszym gościom zasmakuje. Wołowinę wybierajmy dobrej jakości, nie przerośniętą, żylastą itp. Najlepiej kupować w sprawdzonych mniejszych sklepikach. Cały sekret w tym jakiego mięsa użyjemy do przygotowania gulaszu.

Składniki

Gulasz

  • 500 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
  • 1 papryka czerwona mała pokrojona w kostkę
  • 1 żółta mała pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • po 1/2 łyżeczki,papryka słodka i ostra mielona
  • pieprz,sól ,według uznania
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • olej

Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu z grubym dnem. Dodać posiekany czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pozostałe pokrojone w kostkę warzywa, dusić około 10 minut. Dolać około 1/4 szklanki wody i dalej gotować.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, chwilę zrumienić mięso. Przełożyć do rondla z warzywami. Dodać przyprawy, po za solą oraz wlać wino. Kostkę bulionową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać do gulaszu. Gdy zbyt gęste dolać więcej wody. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut( w zależności od mięsa czas może ulec zmianie)Pod koniec gotowania dodać pokruszony chleb razowy,wymieszać aby się rozpuścił. Wlać śmietanę kremówkę( można pominąć) wymieszać, nie gotować, tylko chwilę podgrzać. Doprawić na koniec solą i pieprzem według uznania.

Podawać z kluskami typu kopytka , śląskie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *