Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Czekoladowe szyszki

Czekoladowe szyszki to przepis na którym tak naprawdę się uczyłam przygotowywać swoje pierwsze desery. Nie jest to trudny deser. spokojnie możemy go przygotować nawet z dziećmi. 
Szyszki w czekoladzie niezwykły sposób kojarzą się z tymi szyszkami z drzew. Zarówno kształtem, jak i wyglądem. Jest to deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u. Ja niestety nie pamiętam tego okresu, wiec o popularności czekoladowych szyszek dowiedziałam się niedawno. Bazę tego pysznego smakołyku stanowi popularny i znany niegdyś ryż preparowany. Dziś praktycznie dostępny w każdym większym markecie. Niewątpliwą zaletą czekoladowych szyszek jest sos w którym są pokryte. Pyszny i pełen czekolady. Przepis na czekoladowe szyszki można dowolnie modyfikować, za każdym razem wyjdą super.
Dzisiejszy mój przepis powstał w oparciu o wspaniałą wersje tego deseru stworzoną przez Anie Starmach. To dzięki jej przepisom sięgnęłam pierwszy raz po mikser. Dzięki niej właśnie odkryłam wiele zapomnianych lub nowych dla mnie przepisów na pyszne desery. Czekoladowe szyszki to taka moja wariacja w oparciu o jej pomysł. Polecam!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
150 g masy kajmakowej
70 g ryżu preparowanego(dmuchanego)
10 g kakao
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masę kajmakową wraz z kakao podgrzewamy(nie gotujemy). Studzimy. Lekko przestudzone masy łączymy ze sobą. Do dużej miski wkładamy ryż dmuchany. Zalewamy go przygotowaną wcześniej masą. Dłonie nawilżamy zimną wodą. Z masy tworzymy kulki wielkości szyszek. Układamy je na tace. Postępujemy tak do wyczerpania się masy. Powstałe szyszki chłodzimy w lodówce przez dwie godziny do momentu stężenia czekolady.
czekolada, szyskzi w czekoladzie
czekolada, szyszki w czekoladzie
szyszki w czekoladzie
szyszki w czekoladzie, szyszki

Smacznego!
Źródło:" Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" , s. 140.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj