Sałatka nicejska z tuńczykiem
Bardzo smaczna, świeża, zdrowa, kolorowa i niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i warzywami. Ciekawy pomysł na kolację, przyjęcie lub lunch do pracy. Polecam!
Składniki:
3 garści mieszanki sałat
4 jajka
ok 50 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
150 g tuńczyka w sosie własnym
ok 10 pomidorków koktajlowych
ok 15 sztuk czarnych oliwek
- Sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 starty ząbek czosnku
sól i pieprz
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki ***
*** Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości i studzimy ***
*** Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy ***
*** Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku ***
*** Na sałacie układamy jajka ***
*** Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i układamy na półmisku razem z fasolką***
*** Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz oliwki ***
*** Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy w miseczce ***
*** Sałatkę polewamy z wierzchu sosem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – 250 KALORII PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ