ZUPA KOPERKOWA Z KURCZAKIEM
/
0
Przepis na pyszną zupę koperkową. |
Klasyczna zupa koperkowa.
Przepis na zupę koperkową z kurczakiem.
Prosty przepis na domową zupę koperkową, gotowaną na rosole z kurczakiem, ziemniakami i ryżem, z dużą ilością świeżego koperku. Klasyczna koperkowa zabielana śmietaną, doprawiona szczyptą gałki muszkatołowej. Zupa koperkowa to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.
Zupa koperkowa z kurczakiem - wypróbowany, prosty przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam.
Jak zrobić pyszną zupę koperkową - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na zupę koperkową z kurczakiem.
------------------------------------
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 50 minut
------------------------------------
SKŁADNIKI:
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 marchew
- 1 duży ziemniak
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- 1 kopiasta łyżka przyprawy typu 'Jarzynka'
- 2 łyżki ryżu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przepis na zupę koperkową.
Krok 1.
Zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem 'Jarzynki', wrzucamy opłukany filet z kurczaka, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Krok 2.
Do gotującego się rosołu dodajemy 2 łyżki ryżu.
Obieramy i płuczemy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, albo kroimy w kostkę, ziemniaka kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do wywaru z mięsem i gotujemy do 12 minut.
*gdy zbyt dużo wody wyparuje, uzupełniamy wrzątkiem.
Krok 3.
Miękkie mięso wykładamy na deskę, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy.
Krok 4.
Do zupy dodajemy rozprowadzoną w mleku lub w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy jeszcze raz i trzymamy na ogniu, aż mąka straci smak surowizny - ok. 2-3 minuty
Krok 5.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i spienioną śmietanę.
Smacznego :)
Zupa koperkowa fot. Moja Książka Kucharska |
Zupa koperkowa fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz