wtorek, 29 stycznia 2019

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne ciasto Wiewiórka z bakaliami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza.



SKŁADNIKI:

4 jajka,
¾ szklanki cukru,
2 szklanki mąki tortowej,
½ szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
3 duże jabłka,
50g rodzynek,
1 tabliczka mlecznej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.
2. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy.

1 komentarz: