Wersja mięsna krokietów gryczanych z kapustą kiszoną i grzybami.
Jest bardziej sycąca, no i panowie wolą ją od wersji wege...
Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.
Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz.
szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
1/2 sporej piersi z kurczaka
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko i usmażyć na patelni lekko tylko rumieniąc. Odstawić do przestudzenia. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić.
Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej.
Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.
Smacznego 👌
Jest bardziej sycąca, no i panowie wolą ją od wersji wege...
Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.
Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanejszklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
1/2 sporej piersi z kurczaka
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko i usmażyć na patelni lekko tylko rumieniąc. Odstawić do przestudzenia. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić.
Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej.
Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.
Smacznego 👌
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.