Bananowy chlebek na śniadanie


Co dziś macie na śniadanie? U mnie bananowy chlebek, a to tylko dlatego, że wczoraj skończyło mi się pieczywo. Długo dumałam nad naleśnikami, ale stwierdziłam, że trochę urozmaicę mój ulubiony przepis i jest. Chlebek z lekką nutą przypraw korzennych i orzechów.
Koniecznie wypróbujcie :) 

Porcja forma keksowa 

Składniki: 
0,5 szklanki cukru
4 jajka
200 g masła
4 banany
2,5 szklanki mąki 
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 szklanka mieszkanki posiekanych orzechów 


Przygotowanie:
W misce ubij jajka i dodaj cukier, następnie rozpuszczone i ostudzone masło, na koniec dodaj 3 banany wcześniej zmiksowane.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i szczyptą soli.

Połącz obie mieszanki na gładką masę i dodaj orzechy.

Masę przelej do keksówki, wyłożonej papierem pergaminowym, na górze ciasto udekoruj połówkami banana. 

Ciasto piecze w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 60 minut.




Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



Komentarze

  1. Dobrze jest zacząć tydzień od dawki bananów ;) Środek wykorzystam do przepisu, a skórkę zostawię sobie żeby wykorzystać tę poradę https://szanujezdrowie.pl/wybiel-zeby-stosujac-skore-tego-owocu/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki chlebek idealny i na słodko i na słono, super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty