Kęski kurczaka w ketchupowym cieście

Obłędnie soczyste w środku kęski kurczaka zniknęły w mgnieniu oka. Doskonałe na kolację, imprezę ze znajomymi albo obiad.

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 jajka

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki dobrego ketchupu (u mnie Heinz)

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta papryki słodkiej mielonej

 

Sos:

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

2 rozgniecione ząbki czosnku

 

olej do smażenia

 

Filecika z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w paseczki.

W misce umieszczam jajka, mąkę, ketchup, sól, pieprz, czerwoną paprykę – mieszam do uzyskania gładkiej masy. Wrzucam paseczki kurczaka i dokładnie mieszam by te oblepiły się ciastem. Zostawiam na 15-20 minut by ciasto oddało trochę smaku kurczakowi.

Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podaję z sosem czosnkowym.

 

kurczak z ketchupem1

kurczak z ketchupem2