Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami – Zapraszam na kolejne, pyszne, kruche ciasto w Małej Cukierence. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto jest owocowe, maślane, słodkie od bezy i pachnie cudownie. Mnie najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Środek:
450g mrożonych, drobnych owoców (użyłam malin i porzeczki)
5 białek
150g cukru pudru

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i krótko wymieszać mikserem, następnie rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
Większy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki i ciastem wyłożyć blaszkę (blaszka o wymiarach 25x35cm wyłożona papierem do pieczenia), wyrównać.

3. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

Środek:
4. Gdy ciasto będzie już schłodzone ubijamy białka.
Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodać cukier puder (patrz FILM) i jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

5. Na schłodzone ciasto wyłożyć mrożone owoce, wyrównać. Na wierzch włożyć pianę z białek i wyrównać. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na bezie.

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

42 komentarze do “Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką”

  1. Czy maliny rozmrażać? Ja sypalam prosto z torebki,zamrożone i po upieczeniu papka wyszła.to jak?

    Odpowiedz
  2. A, mi nie wyszło 😢. Dałam mrożone porzeczki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Spód ciasta podpiekłam. Mimo tego porzeczki
    puściły tyle soku, że kruche, to nie było kruche, tylko taka mokra mamałyga się zrobiła.
    Następnym razem dam mniej owoców i chyba je rozmrożę.
    Bardzo chcę zrobić to ciasto .
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz