Ciasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie

Czas leci, dni mijają tak szybko, że czasu aż brakuje na wszystko.

Ciasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie

 

 

Pyszny pomysł pod warunkiem, że lubicie kleić pierogi ;) Tak, tak z tej porcji ciasto wyszło mi koło 40 sztuk sądzę. Nie liczyłam, bo znikały tylko jak były gotowe. Tak, pyszne były, jak zostało mi kilka ostatnich sztuk to postanowiłam je wrzucić do gorącego oleju i zobaczyć co z tego wyniknie i to było to !

Zaczęło się od tego, że dzień wcześniej kupiłam mięso mielone aby zrobić zupę gołąbkową, ale ponieważ zmieniły mi się plany i szukałam czegoś innego. Tak aby nie był to makaron, ryż, kasza i wtedy przypomniałam sobie o genialnym przepisie z książki Mamuszka. Przepis na ciasto jest bajeczny prosty, w sumie większość pracy wykonuje mikser ;) I tak robiłam to ciasto i nagle olśnienie – zrób z tego pierogi na parze i zobaczymy co wyjdzie !

 

Przepis na ciasto na jogurcie

  • 1 łyżka białego octu jabłkowego
  • 0,5 litra jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 700 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wszystko włożyłam do misy miksera i mikser wszystko wymieszał, potem wyłożyłam ciasto na blat i chwilę niedługą je powyrabiałam. Ciasto odstawiłam na chwilę i zajęłam się farszem.

 

Farsz

  • 50 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 część selera naciowego
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczkę mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki
  • łyżkę oregano

 

Czosnek, cebulę i marchewkę obrałam i zmiksowałam w małym blenderze. Selera pokroiłam na drobne kawałeczki i dodałam do mięsa z pozostałymi składnikami. .

Ciasto wałkowałam w częściach, wycinałam kółka szklanką i nakładałam niedużo nadzienia, tak aby pierogi się nie rozpadały.

Pierogi ugotowałam w koszyku na parze. Gotowałam ok. 10 minut jedną porcję.

pierogi

 

Smażone w oleju 

  • 0.5 litra oleju

Olej przelałam do niedużego garnka, mocno zagrzałam i do niego wkładałam pojedynczo pierogi. W zależności od tego czy chcesz smażyć surowe czy ugotowane już pierogi, uważaj na gorący tłuszcz. Olej będzie pryskał przy kontakcie z wodą, więc uważaj żeby się nie oparzyć.

Po usmażeniu pierogów odkładałam je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Sos

  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • odrobina soli
  • zielona pietruszka

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.