niedziela, 27 stycznia 2019

Tort brzoskwiniowy z musem czekoladowym


Tort brzoskwiniowy z musem czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego. 



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki wody
Warstwa brzoskwiniowa i nasączenie:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
Mus czekoladowy:

  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 330 g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g śmietany 36%
Dekoracja:

  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 kostki białej czekolady
  • inne dekoracje np. brzoskwinie, kwiaty lub dekoracje cukiernicze


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać 1/2 składników sypkich, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, ponownie wymieszać, po czym przesiać pozostałe składniki sypkie, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Warstwa brzoskwiniowa i nasączenie: Z ostudzonego biszkoptu oderwać papier do pieczenia, umyć i osuszyć formę, po czym biszkopt położyć na sztywnej podkładce, nałożyć samą obręcz z tortownicy, a po bokach włożyć folię aluminiową, tak aby wystawała znacznie powyżej obręczy (dzięki temu możemy bez problemu nakładać kolejne warstwy ciasta, a po stężeniu masy wystarczy odpiąć obręcz i odkleić folię). Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku na sitku. Biszkopt nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki (jeżeli zostanie Wam, to resztę wykorzystać do galaretki). W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki i żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia (ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej zaczęła tężeć). Każdą połówkę brzoskwini pokroić na cztery części i ułożyć na biszkopcie. Następnie zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki.

Mus czekoladowy: Żelatynę zalać 50 ml mleka i zostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 200 ml mleka, dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie zagotować, wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie dodać połamaną białą czekoladę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Na koniec wsypać cukier i cukier waniliowy, po czym wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Do miski wlać jogurt grecki, dodać ostudzoną masę czekoladową i zmiksować. W osobnej misce ubić zimną śmietanę. Do śmietany wlać masę czekoladową, krótko zmiksować i przełożyć mus czekoladowy na stężałą galaretkę. Wyrównać wierzch i włożyć ponownie do lodówki na około 2 godziny.

Dekoracja: Tort udekorować startą na tarce o małych oczkach czekoladą gorzką i białą. Dodatkowo do dekoracji można wykorzystać dowolne dekoracje cukiernicze lub świeże kwiaty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz