Szybki obiad - smażone warzywa z makaronem

mrozone-warzywa-hortex

Bardzo cenię sobie szybkie w przygotowaniu, smaczne, zdrowe i kolorowe dania obiadowe. Coś co nie wymaga ode mnie zbyt długiego stania przy kuchni, gdy wracam po południu z pracy i nie mam gotowego obiadu z poprzedniego dnia, który wystarczy tylko podgrzać. Myślę, że większość z nas "kobiet pracujących" ma tak samo 😎. W takich momentach sięgam do zamrażarki, w której zawsze mam mały zapas mrożonych warzyw.
Dziś na blogu pomysł na szybki obiad - pyszne i kolorowe warzywa z makaronem.
Zobaczcie co fajnego dla Was przygotowałam :). Zapraszam po przepis.


Wykorzystywanie mrożonych warzyw czy owoców to idealny sposób na skrócenie czasu przygotowywania posiłków. Produkty są już obrane, umyte i pokrojone. Zużywamy ich dokładnie tyle, ile potrzebujemy, dzięki czemu nie marnujemy jedzenia. Resztę chowamy z powrotem do zamrażarki i wykorzystujemy przy innej okazji. Do przetwarzania warzyw i owoców najlepszym sposobem jest właśnie ich zamrożenie. 
Mrożonki w porównaniu z innymi metodami przetwórczymi zachowują w największym stopniu wartość odżywczą świeżych warzyw i owoców. Straty witaminy C przy produkcji syropów sięgają nawet 75%, a przy produkcji konfitur czy dżemów nawet około 40%. Natomiast przy zamrażaniu są one praktycznie niewielkie i wynoszą do 20%. Również niewielkie straty obserwowane są w przypadku innych witamin, np. witaminy A do 10% w owocach, a warzywach maksymalnie do 30%. Straty witamin z grupy B są jeszcze mniejsze. 
Warto też wspomnieć, że mrożenie nie wymaga używania substancji konserwujących. Zgodnie z polskim prawem do mrożonych warzyw i owoców nie wolno dodawać konserwantów. Do produktów przeznaczonych do zamrożenia nie daje się żadnych aromatów, polepszaczy smaku ani barwników. I na przykład bardziej intensywny kolor mrożonego brokuła w porównaniu ze świeżym wynika z tego, że został on zblanszowany, czyli poddany działaniu gorącej pary wodnej, a następnie schłodzony przez kilka minut. Blanszowanie eliminuje rozwój bakterii i hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za „psucie się” warzyw, w naturalny sposób utrwala barwę warzyw.
Co istotne mrożone warzywa i owoce są zbierane w szczycie sezonu - wtedy kiedy są najsmaczniejsze - i od razu mrożone, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy.



Szybki obiad - smażone warzywa z makaronem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie Mieszanki Włoskiej Hortex
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • 1/2 opakowania dowolnego makaronu
  • świeżo starty parmezan


Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dorzucamy do nim zamrożoną mieszankę. Wszystko smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż warzywa będą al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy warzywa będą gotowe dorzucamy do nich makaron, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżymi listkami tymianku. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, podajemy posypane świeżo starym parmezanem.


Komentarze